Erfgoeddag bij Aximax

Erfgoeddag 25.04

Op zondag 25 april verwelkomen we jullie graag bij Aximax voor verschillende workshops in teken van Erfgoeddag 2021.
Belangrijk: deze workshops zijn enkel voor kinderen, ouders zijn helaas niet welkom omwille van de corona-maatregelen.

Hieronder vind je het programma. Inschrijven kan via een mailtje naar aximax@vgc.be.
Vermeld zeker de naam van je kind, de leeftijd, een telefoonnummer en voor welke workshop je wenst in te schrijven.
Omwille van de bubbels kan je maximum voor één workshop inschrijven.
De workshops zijn geschikt voor kinderen vanaf vier jaar.

Maak je eigen zeepje

Van 13u tot 14u

Tijdens de eerst workshop van de namiddag maak je zelf een zeepje in de vorm van een ster of maan. Kruidenheks Maaike legt stap voor stap uit hoe je te werk gaat en laat je kiezen uit verschillende lekkere geuren. Fan van lavendel, fruitige sinaasappel of frisse eucalyptus? Dit kies je helemaal zelf! Als finishing touch kan je wat scrubzout of kleurstof toevoegen voor het zeepje van je dromen. Een lekkere douche of bad voor het slapengaan brengt je ongetwijfeld een zalige nachtrust.

Maak je eigen theemengeling

Van 14u tot 15u

Na water is thee de meest gedronken drank ter wereld.  In de winkel kan je kiezen tussen heel wat verschillende smaken, maar het is veel leuker om zelf te kiezen. Tijdens deze tweede workshop maak je samen met Maaike je eigen theemengeling. Combineer de smaken die jij lekker vindt. Moeilijke slaper? Kies dan voor kruiden in je theemengeling. Zo val je vlot in slaap na het drinken van je eigen thee! Wist je dat heel wat kruiden een geneeskrachtige werking hebben? Lang voordat de geneesmiddelen hun intrede deden, had men al ontdekt dat veel planten en kruiden een geneeskrachtig werking hebben. In de oudheid waren planten niet alleen belangrijk om te eten maar ook om te genezen en gezond te blijven. We gaan terug naar de tijd van de kruidenvrouwtjes en leren alles over de heilzame effecten van planten.

Maak je eigen tandpasta

Van 15u tot 16u

We zien er soms een beetje tegen op om onze tanden te poetsen. Maak dit ritueel een stuk leuker door je eigen tandpasta te gebruiken. Wist je dat je maar vier ingrediënten nodig hebt om je eigen tandpasta te maken? Welke dat zijn, ontdek je tijdens deze workshop. Breng zelf een bokaaltje mee zodat je je tandpasta gemakkelijk mee naar huis kan nemen. Daarnaast staan we even stil bij de geschiedenis van de tandpasta en tandpastareclame. We bekijken foto’s uit de tijd van toen en maken zelf leuke reclamefoto’s. Say cheese!

Schaduwtheater

Van 14u tot 16u

We gaan aan de slag met satéstokjes en zwart papier en laten ons inspireren door de werken van René Magritte, de Brusselse surrealistische schilder. We gebruiken zijn bolhoed, pijp, duif en appel en creëren daarmee ons eigen verhaal dat we omzetten in een echt schaduwtheater! Lichten uit, spot aan en de show kan beginnen!